Make your own free website on Tripod.com

Kenya

Magyarországnál hatszor nagyobb (580 367 km2) ország az Egyenlítő vidékén.

Nevét a Kenya-hegységről kapta mely kikuju nyelven a "ragyogás-hegye" jelentéssel bír.

Az országot jórészt feltehetően a busmanok őseinek leszármazottai lakják. Szamburuk, kikujuk, lúók, kambák, szomalik, turkanák, kisziik, rendilék, gabrák, boranák, ndorobók, pokotok, el molok és a maszájok.

Maszáj harcosok versengése

A maszáj harcosok ereje és ügyessége a táncban mutatkozik meg: nagyokat ugranak páros lábbal, miközben utánozhatatlan torok hangon "énekelnek". A táncosok megpróbálnak felrepülni Nkaihoz (Istenükhöz); előadásuknak az is a célja, hogy imponáljanak a lányoknak, akik viszont nem rugaszkodhatnak el a termékenységet jelképező földtől.

A maszájok marhatenyésztésből élnek, fő ételük a tej és a vér amit fájdalom nélkül tudnak levenni a legerősebb állatoktól.

 

Kilimandzsáró

Valójában a Kilimandzsáró jelentős része Tanzániában terül el, de szinte nincs olyan Kenyáról szóló útikönyv melyben ne szerepelne a róla készült fotó. Az Amboseli Nemzeti Parkot déli oldalról határolja Afrika legmagasabb hegysége. Télen-nyáron hófödte csúcsa - a Kibó - 5895 méter magas.

 

Oroszlán mama kölykeivel

Az ide látogatók jelentős része természetesen a vadon élő "mesebeli" állatokra kíváncsi.

 

Elefántok az Amboseli Nemzeti Parkban

A másik kedvenc a több tonnás óriás, az elefánt. Az elmúlt évtizedekben nagy veszély fenyegette ezeket a jámbor állatokat. Az elefántcsont kereskedők gátlástalanul gyilkolták a legszebb példányokat. Kenyában tilos minden féle vadállattól származó csont- és bőrkereskedelem, aminek a megszegését a helyi hatóságok nagyon szigorúan büntetnek. A vadőröknek azonnali tűzparancsuk van a vadorzók ellen.

 

Vízilovak a Mara folyóban

Nemcsak a szavannákon, de a folyókban és tavakban is rengeteg állat él. Krokodilok, vízimadarak és vízilovak élnek az életet jelentő víz közelében.

Egy vízilónak félmázsányi zöldet kell naponta legelnie, hogy hatalmas étvágyát csillapítsa. Ezért éjszakánként 2-3 kilométerre is elcsavarog a víztől, de vissza kell térnie a vízhez mielőtt a trópusi nap felkel, mely kiszárítaná vastag bőrét.

Söntés valahol Afrikában

A hőség nemcsak az állatokat hanem az idevetődő "csavargókat" is megviseli.

 

Zebrák a Masai Mara Nemzeti Parkban

A zebra fehér, fekete csíkokkal vagy fekete, fehér csíkokkal ?

Nehezen eldönthető kérdés, mindenesetre jól áll a pizsamájuk. Olyanok mint az emberi ujjlenyomat, nincs belőlük két egyforma.

 

Zsiráf a Tsavo Nemzeti Parkban

Kecses óriás a zsiráf. Nyakcsigolyáinak száma pontosan annyi mint az egéré.

Feladatuk a tövises akáciasövény "nyírása", mert speciális nyelvük segítségével meg tudják enni a leveleket, és hosszú szempillájuk is védi őket a tövisektől.

Strand az Indiai óceánnál

Nincs az a fárasztó szafari amit az ember egy ilyen strandon ki ne tudna pihenni. Fehér homok, vakító napsütés, karcsú pálmafák, langyos óceán.

 

Napkelte az óceánnál

... és Afrikában ismét elkezdődik egy izgalmas nap.

 

Homepage, India, Indonézia, Malajzia, Nepál, Ausztrália,